Soma Katliamı’nın duruşması bilirkişi raporunun çıkmaması nedeniyle 23 Ağustos’a ertelenirken, tutuklu sanıklar “Olanlar FETÖ’nün işi” savunması yapadursun, Soma’da çocuklar yaz okulunda bir hayat inşa ediyor, hem de çimler üzerinde.
Soma Katliamı’nın duruşması, bilirkişi raporu beklendiği için 23 Ağustos’a ertelendi. 6 aydır beklenen rapor konusunda davacı avukatlarının umudu şimdilik tam. O rapor gelecek.
Öte yandan Sosyal Haklar Derneği her ay Soma ve İstanbul Kadıköy’de sürdürdüğü “Soma Nöbeti’ni bu ay darbe girişimi nedeniyle ‘tüm millete’ açılan Taksim’e de taşıma kararı aldı. Valilik hukuksuzca izin dilekçesini işleme koymadı ve polis önce yürüyüşe izin vermedi. Fakat yine de Galatasaray’a doğru bir yüryüş yapılabildi. Yürüyüşte ise son duruşmada sanık Can Gürkan’ın kullandığı “Soma’yı FETÖ yapmıştır” savunmasına bir yanıt verildi: Sosyal cinayetler düzeni komplo teorileriyle aklanamaz.
Peki Soma’da yaz nasıl geçiyor? Yaz tatilindeki çocuklar vakitlerini nasıl geçiriyor? Soma Katliamı bir yıkımken, devam eden hayatlar nasıl inşa ediliyor?
Sosyal Haklar Derneği’nin ikinci yılını dolduran Yaz Okulu bir boşluğu doldurmak için, tabiri caizse çocukların hayatına bir dolgu için biraraya gelen gönüllülerin katılımıyla oluşmuş durumda. 3 haftalık bir Yaz Okulu’na 200’den fazla çocuk katıldı. Bütün bunlar ise toplamda 45 gönüllü ile yapıldı. Seneye 1-2 gününü ayırmak isteyen gönüllüler için bile, mutlaka yapacak bir iş çıkacaktır diyor konuştuğumuz herkes.
SHD Çalışma Grubu üyelerinden Çise Atalay ve Güldem Koçel ile yaptığımız telefon bağlantısında, fırsat eşitsizliği nedeniyle yazlarını Soma’da çocuk işçi olarak geçirmek zorunda kalanların, bu yaz Bale, ritm atölyesi, fotoğraf atölyesi, elişi ve bunun gibi daha pek çok etkinlik ile tanıştıklarını konuştuk.
Yaz Okulu’nun Fotoğrafçılarından olan ve bu misyonla gidip ardından elişi atölyeleri düzenleyen Güldem Koçel, “Fırsat eşitsizliğini değiştiremesek bile çocuklara yol göstermek mümkün. Sadece bunları bizlerin de farketmesi gerekiyor.” diyor.